marknadsföring

Så. Din bok är färdigskriven. Du har låtit trycka upp den och börjat dela ut den till familj och vänner. Vad händer nu då? Hur många exemplar tryckte du upp? Hur ska du lyckas sälja resten av upplagan och finansiera tryckningen?

Redan innan ditt bokmanus är färdigt är det aktuellt att göra en grovplanering inför lanseringen av din bok. Gör ett utkast till en...

... marknadsplan

Redan före tryckningen är det en mycket god idé att göra en marknadsplan. Då slipper du förhoppningsvis sitta med ett lager böcker som inte finner vägen fram till läsarna.

Det bästa du kan göra är att på ett tidigt stadium göra upp en marknads- och lanseringsplan.

Många sorters marknadsföring

Det finns många sorters marknadsföring; intern, extern, konventionell, one-2-many, one-2-one, interaktiv, industriell, praktisk, social, internationell, inbound, grön, direkt, provokativ, gerilla, mun till mun, nätverksförsäljning och relationsmarknadsföring.

Kanske lyckades jag inte fånga alla sorter, fast här fick du exempel på olika sorters marknadsföring och alla är inte aktuella för dig då du marknadsför dig själv, ditt projekt – din bok..

I grund och botten handlar all marknadsföring om att föra sin produkt till marknaden, med det klara syftet att sälja sin produkt där.

Frågor som är aktuella att ställa för dig som ger ut på eget förlag är vem är min läsare? I vilken nisch på bokmarknaden, eller snarare informationsmarknaden, återfinns mina läsare?

När du har skapat värde specifikt för dina läsare, din målgrupp, kan du positionera dig på marknaden.

Då det är gjort är det tid att kommunicera ditt erbjudande. Konkretisera de värden din bok ger dina kunder, ja dina läsare, vilket underlättar själva säljarbetet. Till sist säkerställ en fortsatt god relation med dina läsare genom att se till att deras förväntningarna infrias – eller kanske hellre överträffas.

PR-material

Beställ PR-material i form av pennor och små saker som du kan ha som "give aways" vid boklanseringar, mässor och andra events. Kanske sätter du ihop en goodie-bag? Du ska veta att det är något som brukar uppskattas av läsarna.

Säljblad

Se till att du skapar ett säljblad. Gärna ett som innehåller en bild på din bok, bokbeskrivning, dig själv, författarinformation och beställningsinfo.

Vad kan jag stå till tjänst med?

Börjar det kännas en aning övermäktigt... Du vet, du behöver inte gör allt själv...

Kontakta mig, Helena Kohlberg, och ::FRIA ORD:: via mina sociala medialinkedin twitter facebook eller ring på 08-437 55 938 eller 0709-560150 under kontorstid 08.00-17.00.

Berätta hur jag kan hjälpa dig med marknadsföringen av ditt bokprojekt? Låt oss inleda med en förutsättningslös dialog kring hur marknadsföringen av din bok kan göras.

Marknadsföring

Thumbnail

Sammanställt av Helena Kohlberg

Planera...

Planera...

av Helena Kohlberg