En kort biografi

Helena Kohlberg tog sina allra första andetag en kväll, tidigt i januari månad år 1957.

På Östermalm/Gärdet i Stockholm satte hon ned sina bopålar för drygt 30 år sedan. Där har hon bott sedan den 1 juli 1990. Helena är mycket stolt över sina två vuxna barn med respektive och tre fina barnbarn därtill. Kan man önska sig mer av livet? För närvarande bor hon tillsammans med dvärgtaxen Sickan, en speciell fröken tax – mycket glad och social – som ligger Helena varmt om hjärtat.

Helena Kohlberg

En ödesdiger dag

Helena växte upp i en Stockholmsförort, tillsammans med sina föräldrar och en syster fram till en ödesdiger dag i augusti 1966 då hennes mor tog sitt sista andetag.

Även om Helena långt ifrån förstod det då, så blev den omvälvande händelsen ett av de frön som kom att bli till boken ”Zen och konsten att anlita advokat ” – Helenas författardebut. Boken är den som först kom att lanseras i serien Kohlbergs lilla vita.

Det var i vuxen ålder och först i samband med faderns död som det framgick att Helena och systern blivit grundlurade på sitt gemensamma morsarv.

Driven av rättspatos

Rättspatos har varit en drivkraft för Helena genom livet. Något som inledde Helenas kamp för rätten till sitt rättmätiga morsarv och för upprättelse för både Helena och hennes mor. En kamp som innebar ett flertal processer förda vid både de allmänna domstolarna och vid förvaltningsdomstolarna.

Mer än ett decennium pågick dessa processer som kom att påverka Helena på ett livsavgörande sätt.

Vid en tidpunkt vann Helena – på egna ben utan ombud – framgång med sin talan i ett avgörande i Högsta domstolen. En enastående bedrift i beaktande av att långt ifrån rikets alla advokater kommer att erhålla prövningstillstånd i Högsta domstolen – ens under en hel yrkeskarriär. Än mindre vinna framgång där.

Till Högsta domstolen inkommer det totalt omkring 6-7000 överklaganden per år från allt från hovrätterna, kammarrätterna, marknadsdomstolen med flera. Endast omkring 2,7 till 2,9 % av alla dessa ärenden beviljas prövningstillstånd.

Så i det ljuset, kan vi lätt förstå vilken sjusärdeles bedrift det var av Helena Kohlberg att vinna framgång i Högsta domstolen.

Orden flödar

Erfarenheterna från dessa processer driver Helena att skriva om det som hänt. Det är som att hon inte får ro i sin själ förrän det är nedskrivet, manifesterat, lanserat och publicerat.

Helena arbetar som

författare – föreläsare – förläggare